Artiesten

Wilma Stofmeel (Regisseur)

Regisseur Wilma Stofmeel heeft altijd al iets met dans en theater gehad. Zo richtte ze Dansgroep Butterfly in Waalre op. Na tien jaar stopte ze daarmee en droeg het stokje over aan een nieuwe leiding. Butterfly bestond toen inmiddels uit ruim honderd leden én bestaat nu nog steeds.

In 1990 startte Wilma met Theatergroep Kinderspel, volgde daarvoor de Basisregie opleiding In Tilburg en de driejarige Kaderregie opleiding in Venlo. Verder gaf ze theatercursussen in de regio en regisseerde verschillende volwassen gezelschappen en jeugdgroepen. Op verzoek van het NVA (Nederlandse Vereniging Amateurtoneel) volgde ze in Apeldoorn een masterclass om speciaal voor jongeren toneelstukken te schrijven. Sinds maart 2016 schrijft ze ook artikelen voor het weekblad De Schakel in Waalre.

In 2006 ontving Wilma de koninklijke onderscheiding ‘Lid in de orde van Oranje Nassau’ voor haar bijzondere verdiensten op het gebied van theater voor de jeugd en in 2015 ontving ze daarvoor van de gemeente Waalre de vrijwilligerspenning.

“Ik vind het een hele eer dat ik de Waalrese Passion mag regisseren ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van Harmonie Juliana. Dit stuk staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Het is een grote productie, maar ik werk met een heel enthousiast team. Samen hebben we hard gewerkt om er iets moois van te maken. Het is toch bijzonder voor een groot orkest als de harmonie om samen te werken met toneelspelers en een honderdkoppig projectkoor. Mijn spelersgroep is samengesteld uit leden van verschillende gezelschappen, maar u zult zien, daar is niets van merken. Er heerst een goede teamgeest en er is grote saamhorigheid; precies wat bij een productie als deze nodig is.”

Wilma Stofmeel

Johan Habets

Voor de technische vormgeving en realisatie tekent Johan Habets. Johan was al jong met techniek bezig. Vanaf zijn vijftiende werkte hij met een drive-inn show voor feesten, partijen en op schoolfeesten. Dat groeide gestaag uit, hij ging ook in het buitenland werken. Maar Johan wilde meer; zo volgde hij de driejarige Theateropleiding in Eindhoven en vervolgens de opleiding leidinggevende aan het ROC. Lang werkte hij met artiesten, maar hem trok de pure techniek en de organisatie daaromheen steeds meer aan.

Na een zwaar bedrijfsongeval besloot hij in 2013 helemaal voor zichzelf te beginnen en nam ‘1 2 3 – Feestverhuur’ over. Het bedrijf groeide als kool en Johan doopte het om in Habets Event Support. Het bedrijf staat breed bekend in het dorp en ver daar buiten. Veel verenigingen doen een beroep op Johan en hij helpt ze met plezier voorruit.

“Om ervaring op te doen werkte ik in alle theaters hier in de omgeving. Nu ik helemaal zelfstandig ben doe ik wat ik het liefste wil: een locatie ontwerpen zoals de klant dat graag wil, het mag groot zijn, of klein bij huis. Mijn motto is. ‘Ik maak van niets iets en van geen locatie een locatie’. Of het een weiland is dat een festivalterrein moet worden, bij iemand thuis in de tuin of zoals nu in de Willibrorduskerk. We maken er altijd iets moois van.

Ik heb door de jaren heen veel gewerkt voor Harmonie Juliana en draag ze een warm hart toe. Daarom wil ik graag voor de Kempische Passion Waalre de technische vormgeving ontwerpen en realiseren. En met mijn kennis van zaken de organisatie ontzorgen, om er samen een succes van te maken.

Maria (Irene Meeuvis)

Irene Meeuvis wilde van jongs af aan zangeres worden en gaf zich op voor de zangopleiding aan het Maastrichts Conservatorium die ze na vijf jaar met succes afrondde. Daarna volgde ze privélessen en masterclasses bij onder andere Sophia van Sante en Sigrid van der Linden.
Om zich in te leven in rollen van opera’s, musicals en dergelijke volgde ze de vooropleiding aan Toneelacademie Maastricht. Ze zong verschillende hoofdrollen in opera- en theaterproducties waaronder Suor Angelica van Puccini en Maria versus Callas van Opus 28.

Irene verzorgt muzikale invulling tijdens plechtigheden en geeft recitals en concerten. Zo heeft ze met Koninklijke Harmonie EMM uit Wessem onder leiding van Hardy Mertens een concertreeks verzorgd in de Limburgse schouwburgen. Ze is een succesvol zangpedagoge die aandacht heeft voor techniek en interpretatie. De koren waarvan zij dirigente is waarderen haar vooral om haar blijvende aandacht voor een gezond stemgebruik van alle koorleden.

Irene verheugd zich erop om de mooie rol van Maria in de Passion te spelen en te zingen. “Wanneer alle disciplines van het theater maken bij elkaar komen ben ik aan het genieten. Als dat dan ook nog eens bij een fantastische harmonie in eigen dorp is dan is het dubbel plezier.”

Joost van Roij zingt Jezus

DJ/ zanger/percussionist en theater maker Joost van Roij is geboren op 21 februari 1974 in Eindhoven. Op de lagere school stond Joost graag iedere maandviering op het podium. Al snel zong en drumde Joost in diverse workshop en schoolbandjes. Na zijn middelbare school ging Joost naar de Academie Voor Lichte Muziek aan het conservatorium te Hilversum. Inmiddels staat Joost dagelijks op de planken voor zijn boterham en heeft hij een uitgebreid CV. Daarin staat o.a. dat Joost in 2013 t/m 2017 de rol had van Judas bij 'Jezus Christ in concert' en in 2018 in Nuenen schitterde als Jezus in de Passion.

Ik heb inmiddels een sterke band opgebouwd met het indrukwekkende verhaal rond Jezus. Wanneer ik zang met spel mag combineren voel ik me het meest in mijn element. Toen ik gevraagd werd om in mijn eigen dorp de rol van Jezus te mogen vertolken, kon ik uiteraard geen nee zeggen. Ik vind het een grote eer om in de Passion Waalre de liederen van Jezus te mogen gaan zingen.

Marjolein

Wie aan het passieverhaal denkt, kan bijna niet anders dan denken aan de filmmusical Jezus Christ Superstar. Ik zag deze film als kind en was meteen verkocht. De film en de prachtige muziek vertellen het verhaal van Jezus op een toegankelijke en destijds moderne manier. Door de Kempische passie ter ere van hun 100 jarig bestaan, blaast Harmonie Juliana nu, letterlijk en figuurlijk, nieuw leven in dit prachtige verhaal, met muziek uit deze moderne tijd.

Dit evenement brengt daarnaast unieke samenwerkingen tussen allerlei verenigingen in het dorp. Ik voel me vereert dat ik hier mijn steentje aan mag bijdragen als verteller. Extra bijzonder is het, dat ik de kans krijg een keer samen met een groot deel van mijn familie, die al jaren lid zijn van de harmonie, op het podium te staan. Ik kijk er naar uit!

De Toneel Projectgroep

De Kempische Passion Waalre wordt gespeeld door een projectgroep onder leiding van regisseur Wilma Stofmeel met toneelspelers van: Toneelvereniging Coulissen, Toneelgroep Rauw Theater, spelers van Texperiment en gastspeler dominee Ferdinand Borger (midden achter) die de rol van Jezus vertolkt.  

Koren

Willibrorduskoor

Het Waalrese gemengd kerkkoor Willibrordus telt bijna veertig leden. Tweemaal per maand en met de feestdagen verzorgt het koor onder leiding van dirigente Maria Akkers-van Gemert en organist Jan Aarts het muzikale gedeette tijdens de vieringen in de Willibrorduskerk aan de Markt in Waalre. Het koor werd in 1977 opgericht. Sindsdien heeft het een uitgebreid repertoire opgebouwd van meerstemmige missen en liederen in tal van talen.

Motto: "Wellicht niet het beste, maar wel het gezelligste koor van West-Europa."

Op maandagavond wordt er gerepeteerd van 19.30 - 21.30 uur in bovengenoemde kerk.

Efkes Schruwwe smartlappenkoor

Met veel enthousiasme zullen een groot aantal leden van ‘Efkes Schruwwe’ deelnemen aan het gelegenheidskoor van de Kempische Passion in Waalre. Het meezing- en smartlappenkoor 'Efkes Schruwwe' is dertien jaar geleden ontstaan toen enkele liefhebbers van het levenslied uit Waalre de aandrang voelden met hun zangkwaliteiten en enthousiasme naar buiten te treden. De naam 'Efkes Schruwwe' is Kempisch voor 'even grienen' of 'een traantje wegpinken' en zo’n traantje kan zowel door vreugde als verdriet spontaan opkomen! Het gezelschap bestaat uit zo'n veertig zangers en zangeressen, een tweetal accordeonisten en twee gitaristen/soesaspeler.

Het koor treedt regelmatig op binnen en buiten de gemeente Waalre. Steeds blijkt het enthousiasme aanstekelijk te werken op het aanwezige publiek. Het gezelschap staat met een programma van uitsluitend oude en bekende Nederlandse en Vlaamse levensliederen dan ook garant voor een feestelijk en soms ontroerend programma waarbij passie de boventoon voert en meezingen als vanzelf gaat.

Koor 'tSingt'

Begin 1990 hebben enkele vrouwen die zin hadden om af en toe samen gezellig te zingen, een `Koor zonder Naam`opgericht, na enkele jaren koos men voor de bescheiden naam “’tSingt”. 1 keer per 2 weken werd in Het Klooster onder de enthousiaste leiding van Wim Vermeulen gezongen. Het koor bestond de eerste jaren uit zo´n twintig leden. Er werd vooral gekozen voor nostalgische Nederlandse liedjes, verder ook oude bekende Duitse en Engelse liedjes en liedjes uit musicals. Lange tijd was Wim de trouwe dirigent. In 2006 koos hij ervoor om terug te gaan naar zijn roots en verhuisde naar Sassenheim. Gelukkig krijgt het koor een uitstekende opvolger: Jan Nillesen. Er komt nieuwe energie, het repertoire wordt moderner, er wordt gekozen voor popmuziek en moderne en oudere Engelse songs. De musicale ondersteuning met gitaar door Marja van Greunsven en Cees van Barschot is daarbij onontbeerlijk. Het koor bestaat momenteel uit ongeveer 40 leden. Er is steeds veel belangstelling om mee te zingen, maar er is een ledenstop.

Van Toneelclub tot Zangvereniging De Nachtegaal

Tijdens een repetitie in november 1935 van een toneelstuk, waarbij enkele liederen moesten worden gezongen, werd het idee geopperd om een zangvereniging op te richten.

In januari 1936 werd een vergadering belegd en op 17 maart 1936 werd officieel een zangvereniging opgericht met de naam Nachtegaal en uitsluitend als mannenkoor. De eerste voorzitter werd Jos van Wanrooij en Luc Karsmakers werd de eerste dirigent. De huidige secretaris is dochter Nellie Peters Karsmakers.
In de oorlogsperiode werden de repetities gestaakt, omdat de leden weigerden zich bij de Duitse Reichskulturkammer aan te sluiten.

Op 8 augustus 1947 werd het dameskoor opgericht. In die periode was het niet toegestaan om gezamenlijk te repeteren, vandaar dat de heren op maandagavond en de dames op vrijdagavond hun repetities hadden in café de Doelen, waar de Nachtegaal tot voor kort repeteerde. Op 26 juni 1949 ging het koor voor de eerste keer als een gemengd koor naar een concours in Vierlingsbeek, waar een eerste prijs werd behaald. In 1953 kwam Joop Vos, de vader van de huidige pianist en voorzitter, het koor begeleiden op de piano.

Op 25 juli 1957 werd er voor de eerste keer genomen aan een concours in Limburg. Daarna volgde er diverse deelname aan concoursen, die bijna allemaal resulteerden in een eerste prijs.

Vanaf 1962 ging de Nachtegaal regelmatig naar Frankrijk. Daar werd met Pinksteren de heilige mis opgeluisterd in de parochie van pastoor Karsmakers, de broer van de dirigent, dit tot groot genoegen van de communicanten van de plaatselijke bevolking. De verhalen van de tijd in Frankrijk die verschillende leden kennen zijn legendarisch… Ook harmonie Juliana is daar wel eens mee naar toe geweest.

In 1964 kreeg de Nachtegaal de eerste uniformen. Inmiddels zijn dit gewoon nette pakken voor de mannen en aangepaste kleding voor de dames.

Vanaf 1972 gingen de dames en heren gezamenlijk repeteren. In 1998 is De Nachtegaal gestart met een jaarlijks evenement op de Markt in Waalre: MuzieKiosk. Jammer genoeg is in 2017 besloten te stoppen met dit evenement. Het was financieel niet meer haalbaar. De Nachtegaal kent momenteel 45 leden. Vanaf 1 maart 2011 is Wim Reijnders de dirigent. René Vos is vanaf augustus 1975 pianist en de beschermvrouwe is Margo Hanssen.

De Nachtegaal heeft in de afgelopen jaren aan veel Waalrese festiviteiten meegewerkt: Koninginnedag, Dodenherdenking, diverse missen in de kerk, serenades en concerten verzorgt met o.a. Harmonie Juliana, Aalster Mannenkoor, Fanfare EMOS, het Kempens Symfonisch Orkest en het Venloos Symfonie Orkest.

Het repertoire is heel veel omvattend. Van missen van Gounod en Mozart tot aan Pastorale van Ramses Shaffy en van Auf der Heide Blühn die letzte Rosen tot White Christmas. Ook worden er liedjes gezongen van Guus Meeuwis of diverse vrolijke nummers uit My Fair Lady. Zeer gevarieerd dus!

De Nachtegaal repeteert sinds kort in de kantine van voetbalvereniging RKVV Waalre aan de Dreefstraat in Waalre. Ieder maandagavond bent u welkom om eens te komen luisteren of mee te zingen tussen 20.00u en 22.30 u.

En dan in april 2019 deelname aan De Kempische Passion. "We zijn echt vereerd dat we mee mogen doen aan de Passion" zegt voorzitter Rene Vos. "Het kan niet anders dan dat het een spektakelstuk wordt waar in Waalre nog lang over nagepraat gaat worden. Wij vinden het echt fantastisch dat wij daar deel van mogen uitmaken."

"Je kunt het organiseren van een dergelijk spektakel gerust over laten aan harmonie Juliana" vervolgt Marja van der Leegte, "zij zijn als geen andere vereniging in staat om dit rond te krijgen. Wij zangers zien echt al uit naar de eerste gezamenlijke repetities en zijn zeer benieuwd hoe alles eruit zal komen te zien maar vooral hoe het zal gaan klinken!"

Sint-Martinusgilde Waalre

Het Sint-Martinusgilde is sinds de oprichting in 1827 vrijwel constant betrokken geweest (en is dat nog) bij het verenigingsleven in Waalre. De kermis was het eerste ‘hot item’ – dat was zelfs de reden om het gilde op te richten - daarna o.a. de handboog en de harmonie. Sinds de jaren ‘70 is daar het Sint-Maartensvuur bijgekomen in november, de Devotionalia-beurs in Het Klooster in maart en de Wolderse Braderie op de Markt in mei.
Dit gilde kent sinds 1995 ook vrouwelijke leden, de eerste jaren als ‘bijzonder lid’, sinds 2015 als ‘gewoon lid’, wat onder meer wil zeggen, dat ze dus ook ‘koning’ kunnen worden. Als ze tenminste mee schieten om die titel en niet de pech hebben, dat een ander het laatste stukje van de vogel wegkaapt. Een koningsperiode duurt 2 jaar en kan met wat geluk met 2 jaar verlengd worden. Schiet de ‘oude’ koning dan weer de vogel af, dan is hij (of zij) keizer. In dat geval wordt de strijd om de koningstitel terstond heropend.
Kenmerkend voor het Sint-Martinusgilde is, dat veel leden ook binnen andere Waalrese verenigingen en organisaties actief zijn. De fraaie pauwenveren op de gildehoed maken dus geregeld plaats voor ‘andere petten’.

Diversen

Buiten de plaatselijk bekende koren hebben zich ook een aantal enthousiaste waalrese zangers en zangeressen aangemeld. Daar zijn we erg blij mee.

Allemaal wensen we dat we in onze kerk een gezellig en inspirerende voorstelling neer kunnen zetten vol saamhorigheid, verbondenheid en passie.

Kom in contact

  • Henry Karsmakers
  • Vossenlaan 15
  • 5581EC Waalre
  • T: 040 221 55 84
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © De Kempische Passion Waalre  | Website gerealiseerd door: Van Laarhoven Websites